Горещи новини

Хераклея Синтика – част от списъка на поредицата “Съкровищата на България”! 

Професор Бетани Хюз е британски историк, автор и телевизионен оператор. Преподавала е в университетите в Оксфорд и Кеймбридж, и е изнасяла лекции в Корнел, Бристол, UCL, Маастрихт, Утрехт, Манчестър и Суонзи. Към момента е преподавател в Института за продължаващо обучение на университета в Кеймбридж, научен сътрудник на King’s College London.

Професор Бетани Хюз е обявена за една от 100-те глобални жени на Би Би Си.

През м. юли, по покана на Министерство на туризма, екипът на Професор Хюз започна снимки за епизоди на поредицата “Съкровищата на България”.

Два обекта в община Петрич са част от продукцията – Исторически музей и Античен град Хераклея Синтика.
В музея бяха показани експозициите и най-ценните артефакти, които се съхраняват във фондовете. Доц. Людмил Вагалински представи историята на Хераклея Синтика, богатото разнообразие на автентични структури и разказа за етапите на проучване.

Арх. Милена Каменова запозна на място екипа с предвижданията за консервация и реставрация на разкритите археологически структури, демонстрира дигиталните реконструкции, които са разработени във връзка с реализирането на проекта за трайна консервация. Инж. Катя Стоянова разказа за цялостната концепция на Община Петрич за развитието на Античен град Хераклея Синтика, избраните политики за опазване, популяризиране и социализация, както и за създаването на цялостния
туристически продукт.

„Съкровищата на България“ е втората международна продукция, която ще представи културно-историческото наследство на община Петрич. Първият филм беше заснет в началото на този месец и се очаква до края на годината епизодите да бъдат готови.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com