Традиция, настояще и бъдеще се сляха в едно на пл. „Георги Измирлиев“!

Забележителни костюми, атрактивни маски и умело подготвени композиции бяха представени по време на тазгодишното издание на фестивала „Кукерски игри  в Пиринско“, организиран от Община Благоевград. В него взеха участие хора от различна възраст, като най-малките сурвакари бяха едва на месеци.

Кметът Илко Стоянов отправи приветствие и награди групите в различни категории.

„Благодаря на всички участници, благодаря на многобройната публика! За Община Благоевград бе чест да е домакин на този прекрасен фестивал. Бъдете здрави, щастливи и много успешни“,  каза кметът Стоянов.

Купи, грамоти и медали получиха всички групи, като журито имаше нелеката задача да отреди номинациите. Наградата в категория „Артистичност“ бе присъдена на кв. „Грамада“. Купа и грамота за „Артистичност за старци“ получиха сурвакарите от кв. „Струмско“, награда за „Най-добра композиция“ бе връчена на кв. „Шарон“ – Петрич. Участниците от с. Падеш пък бяха наградени за „Най-добра мечкарска група“. За „Най-колоритна младоженска двойка“ бяха отличени кукерите от с. Логодаж. Участниците от с. Изгрев бяха наградени в категория „Най-добър обреден ритуал“, кв. „Плажа“ получиха признание за „Най-добра хореография“, а от с. Покровник взеха наградата за „Най-добър костюм“. Групата от с. Зелен дол получи приза „Най-атрактивна маска“, купа и грамота за „Иновации“ бяха връчени на II квартал, с. Лешко бяха наградени за „Придържане към традициите“, а призът за „Масовост“ отиде при III квартал.

За финал на „Кукерски игри в Пиринско 2023“ певци от Ансамбъл „Пирин“ изпълниха химна на фестивала „Пиринска младост“, а жители и гости на Благоевград извиха дълго сурвакарско хоро.

Журито, оценяващо участниците във фестивала бе в състав: Иван Милушев, художник, доц. Димитрия Спасова, културолог и доц. д-р Илия Недин, етнолог. Водещ на събитието, което показа традиция, любов към българското и опазване на националния бит и култура бе Бранимир Митов, директор на ДТ „Проф. Енчо Халачев“.

С танцова програма във фестивала взеха участие и възпитаници на ДЮФА „Пиринска китка“ към ЦЛТРДБ  – Благоевград.

*Снимки от фестивала може да изтеглите от следния линк : https://www.facebook.com/ObshtinaBlagoevgrad/posts/pfbid02eLw7MnMcKY79n9RSpjAwAMaYwLryH5EKFnCXDF13YLjRaupyfuCrrq7wffKp4NCBl

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Възгласи “Да живее театърът!” огласиха улиците на Благоевград!

Студенти и преподаватели от специалност „Актьорско майсторство“ към катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ отбелязаха днес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com