Традицията е жива! Станчинарските игри отново ще съберат стотици пред Общината в Петрич

12 станчинарски групи отново ще излязат на сцената срещу сградата на Община Петрич в първия ден на новата 2023 година, за да прогонят злите духове и да орисат за здраве, благодат и добруване.

Традицията в Петрич се пази десетилетия наред и след пандемията отново оживява.
Стотици ще покажат, че сме съхранили своите обреди и обичаи и с гордост ги предаваме на следващите поколения.

Община Петрич ще създаде необходимата организация за безпроблемното протичане на Станчинарските игри.
Точно в 12.00 часа на 1 януари ще бъде поставено началото с представяне на първата група – тази на кв. „Изток“.
Всяка станчинарска група ще има на разположение 20 минути, за да покаже хореография, персонажи, маски, обреди. Ясен е и съставът на журито, което ще оценява. То ще бъде председателствано от доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а негови членове ще бъдат: акад. Иван Симеонов – етнограф и фолклорист в БАН, Мартин Влахов – ръководител на ТК „Влахов Денс“ – Благоевград, Георги Славков – музикален директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и Методи Бисерков – директор на Исторически музей – Петрич.

Да си честитим заедно 2023 година! Да посрещнем станчинарските групи и да уважим тяхната подготовка, обич и старание към отколешната традиция!

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Възгласи “Да живее театърът!” огласиха улиците на Благоевград!

Студенти и преподаватели от специалност „Актьорско майсторство“ към катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ отбелязаха днес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com