“Такса куче” да стане 1 лв предлага кметът на Благоевград Илко Стоянов

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че ще направи предложение до Общински съвет – Благоевград за намаляване на годишната такса за притежание на куче, като от 30 лева тя да стане един лев. „Нашата крайна цел е да се справим с наболелия проблем с бездомните четириноги на територията на общината. Една от основните стъпки за това е да имаме данни относно броя на домашните любимци в града и малките населени места. За съжаление нерядко се случва собственици да изоставят своите кучета или техните новородени на улицата. Ето защо моето намерение е да въведем една съвсем символична такса и хората да осъзнаят необходимостта от това отглежданите от тях животни да бъдат регистрирани в Общината“, коментира кметът Стоянов. Той подчерта, че към момента в регистъра фигурират едва около 300 домашни кучета.

„През последните две седмици извършихме 97 проверки на собственици на кучета. Оказа се, че 97 от тях не са пристъпили към регистрация на домашните си любимци. Въпреки нарушенията, които констатирахме, не сме издавали фишове, а само предупредителни протоколи. Действията ни са по-скоро насърчителни, с цел хората да спазват законовите изискванията“, коментира кметът Стоянов.
Община Благоевград напомня, че съгласно чл. 175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и във връзка с чл. 116 от Закона за местните данъци и такси, регистрацията на кучета, отглеждани в домашни условия е задължителна. За да бъде спазена процедурата, следва собствениците на животните да подадат декларация, ведно с копие от паспорта на домашния любимец, на деловодството на Община Благоевград. Регистрацията е напълно безплатна.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com