„Света Петка“ ще посрещне миряните с курбан по случай празника си

Миряни от цяла България ще се съберат на 14-и октомври, четвъртък, в Рупите, за да почетат 24-ата годишнина от освещаването на храма „Света Петка“, построен от пророчицата Ванга.

Църквата „Света Петка Българска“, построена само с дарения на миряни и осветена приживе на Ванга, на 14 октомври 1994 година посреща хиляди миряни през годините. Тя е част от храмовия комплекс „Рупите“, където пророчицата живя в малка къщичка  последните 30-на години от живота си.

Празничният ден ще започне с тържествена света литургия. Вярващите ще запалят свещ и ще присъстват на богослужението. Празничният ден ще продължи с полагане на цветя пред паметта на  Ванга и раздаване на курбан за здраве.

„До момента са ни дарили 7 агнета за курбана. Те са не само от вярващи от Петричко, а и от София, Русе, Симитли, Котел. Ванга на този ден винаги е раздавала безплатно храна на хората. Затова нашият курбан също е безплатен. Той обаче не се раздава, за да се носи вкъщи, а да се се хапне тук, в манастирския комплекс. Осигурили сме необходимите съдове, които ще раздадем на миряните”, каза  управителят Серафим Иванов.

 

Снимката е собственост на Strumapress

Прочетете и

Ивет Горанова със сребро от Балканиадата!

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *