С. Горно Спанчево и с. Пирин остават без пощенски клон

Пощенският клон в санданското село Горно Спанчево, който обслужва и жителите на планинското село Пирин, ще бъде затворен на 1 юли. Новината изненада неприятно жителите и на двете села, които са предимно с възрастни хора.

„До затварянето на пощенския клон се стигна, след като сградата на пощата в с. Горно Спанчево бе продадена от община Сандански. Кметът обеща да намери друго място без “Български пощи” да плащат наем“, обясни пред БТВ Велична Тагарева, пощальон в с. Горно Спанчево.

Въпреки това пощенският клон затваря.

„Хората са предимно възрастни. Имат нужда от обслужване. Пенсиите ще идват веднъж месечно, но за вестници и останалите неща? “, коментира кметът на с. Пирин Георги Влахов.

“Това са едни от най-отдалечените населени места в община Сандански. Това ще създаде много затруднения на жителите на тези две села. Община Сандански в разговор с областното ръководство на пощите пое ангажимент и дори вече имаме и договор с РПК-Пирин, в което да създадем още по-добри условия в с. Горно Спанчево, защото наистина там помещението бе неугледно”, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов.

“В момента имаме готовност да предоставим много по-добро помещение и за кметството, и за пощата в с. Спанчево, за да може тези социални услуги, които предлагат “Български пощи”, а очевидно, друга служба няма как да ги предлага в тези отдалечени места, и за заплащане на пенсии, и за заплащане на консумативи – ток, вода. Закриването на този клон ще създаде много затруднения, така че апелирам  за преразглеждане и за ревизия на това решение”, добави той.

Ето и позицията на “Български пощи”:

Пощенска станция Горно Спанчево  е разположена в помещение в много лошо състояние, предоставено ни безвъзмездно от Община Сандански, с квадратура 14 кв. м. и обслужва население от 60 жители по настоящ адрес. Минимално е търсенето на пощенски услуги, в резултат на което пощенската станция в годините е трайно на загуба.

През 2022 г. Община Сандански продава помещението на физическо лице, което ни е поставило срок, в който трябва да го освободим. За да се премести ПС в други предложени от общината помещения са необходими допълнителни разходи за ремонт, тъй като и те не са в добро състояние.

Пощенска станция Пирин е разположена в помещение с квадратура 12 кв. м. и обслужва население от 118 жители по настоящ адрес. Сградата, в която се помещава пощенската станция също е в лошо състояние. До момента станцията се е обслужвала от служител гише в ПС Горно Спанчево.

Поради тези причини, считано от 01.07.2023 г. ще бъдат временно закрити ПС Горно Спанчево и ПС Пирин, като обслужването ще се поеме от ПС Катунци.

Създадената организация за обслужване на жителите от посочените населени места гарантира предоставянето на услугите със същото качество в нормативно определените срокове.

При предоставяне на помещение от общината пенсиите на възрастните хора от с. Горно Спанчево ще бъдат изплащани съгласно предварително обявен график. Ако не бъде предоставено помещение, ще бъде създадена организация за изплащане на пенсиите на адрес.  Ще бъдат предприети действия за заплащане на комунални услуги. Жителите на ПС Пирин и към момента са заплащали комуналните си услуги по предварително отпечатани разписки в ПС Горно Спанчево.

След закриване на двете пощенски станции единствената промяна ще е, че разписките за пенсии и комунални услуги ще се отпечатват не в ПС Горно Спанчево, а в ПС Катунци. Доставката на печат и кореспонденция ще се извършва от служител на ПС Катунци.

През последните няколко години е налице трайна тенденция на ускорено нарастване на финансовите загуби на „Български пощи“. В тази връзка крайно наложително e дружеството да предприеме мерки за подобряване на финансовите си резултати, включително чрез редуциране на разходите и оптимизиране на пощенската мрежа и логистика.

 

 

Източник: БТВ, Мариета Димитрова

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com