Горещи новини

Съкровището на Брежани – баба Райна и нейният 80-годишен юбилей

Честита да е Райна Гюрова! Честит 80 годишен юбилей! С тези думи всеки поздравяваше рожденичката Райна Гюрова – всеотдайна майка, баба, творец и голям човек. Тя е силна и горда, сърцата, усмихната, с отношение към селото и към неговото бъдеще. Пример за всички: и млади, и стари. Пази съкровищница от изворни песни, съхранява неоценимото фолклорно богатство и история в дома си. Тя е живото съкровище на Брежани, която носи в сърцето си песента и традициите на дедите и ги предава на младите.

Най-голямото богатство на баба Райна, както я наричат община Симитли, освен любовта към песента е семейство й. Тя се гордее с нейните три деца, 2 внучки, 3-ма внука и 5 правнучки, от които Любима е с 8 златни медала по художествена гимнастика, Василена е отличена със сребърни медали по волейбол и Никола – световен шампион по таекуондо.

На този толкова прекрасен празник, неин специален гост бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който зарадва рожденичката с красив букет и почетен плакет. На милото тържество бяха нейното семейство, близки и приятели, кметът на село Полето, кметският наместник на село Мечкул Цветанка Илчова, както и нейните скъпи приятелки от Сдружение „Хора и традиции“ в село Брежани Румяна Панова и Снежана Стоименова.

Нека кажем няколко думи за Райна Гюрова и нейните житейски стъпки – Тя е родена в село Ракитна, род Ковачевци, в многочленно семейство с 8 деца – 5 момичета и 3 момчета. Възпитана в труд и учение. Трудила се наравно както всички останали от семейството за да се изхранват.  Въпреки трудния живот, семейството е сплотено, уважава и  празнува  всички религиозни и традиционни празници.

Райна Гюрова е съхранила в паметта си и дома си богато материално и духовно наследство,  жив извор на автентична информация със 100-годишна давност, пренесла и запазила в спомените си всичко, което е преживяла лично и научила от своите родители и деди.

Най-важното за нея, където и да е, каквото и да работи и да прави – тя винаги пее. На 15 години започва да пее в певческия ансамбъл на Брежани и скоро става  негова солистка. Омъжва се на 18 години за Стефан Гюров от Ракитна, заживяват в Брежани от 1974 година.

Поздрав към всички гости на нейния празник, тя отправи, като изпя стари български песни, с които развълнува всички празнуващи.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com