Скандал с БНТ и Евровизия! Струва ли участието в конкурса 600 000 лв?

От 2019 г. ръководството на БНТ е започнало да продава участието в музикалния конкурс Евровизия.

Желаещите да участват трябва да са готови да платят около 600 000 лева. Сумата включва сценично обезпечаване, хореография, костюми, осветление и заплати на екипа на БНТ, както и банково обезщетение от 300 000 лева за период от една година.

Това твърди музикалният продуцент и управител на “Вирджиния рекърдс” Саня Армутлиева, която днес беше изслушана в парламентарната комисия по култура и медии.

Тя обясни, че миналата година се е заинтересувала при какви условия ще се случва кандидатстването за Евровизия. След като юли праща официално писмо до БНТ, не получава отговор. Впоследствие – от разговори с генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и администрацията му – научава, че “доста хора искат да си купят участие“.

“Октомври получих официално писмо. Разбрах, че участието може да се случи само при положение, че участникът покрие 100% от разходите за участието. Включително таксата на държавата за участие в конкурса, която се плаща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), както и за сценичното обезпечаване, хореография, костюми, осветление и целия екип на БНТ. За да участваш, трябва да представиш и банково обезщетение от 300 000 лева от период за една година, така че БНТ да са сигурни, че можеш да си позволиш това удоволствие”, каза Саня Армутлиева.

Вместо да говори по същество, директорът на националната телевизия увърташе около темата и започна с показване на две свои дипломи на Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, който е председател на парламентарната комисия по култура и медии.

“Тази е от Калифорнийския университет, с нея ставам бакалавър по политология. А тази е от “Нов български университет” – за това, че съм магистър по египтология”, заяви Кошлуков.

Позицията на Кошлуков по въпроса за финансирането на участниците в Евровизия остана неясна:

“Обществените медии в цяла Европа са независими. Разбира се, ще говоря, но нека го изкажа това. Първо няма търг, второ няма правила за подбор на Евровизия. Ако отворите нейния сайт, ще видите, че си има правила и всичко го пише там. Никога участието не е струвало 600 000 лева, не знам откъде ги вадите тези числа. В добрия случай би струвало 200 000 лева или по-евтино, в по-лошия случай може да е повече, горната граница може да е половин милион, нямам представа”, каза той.

В крайна сметка тезата на Кошлуков успя леко да се изясни – по думите му продуцентите трябва да са готови да подкрепят финансово изпълнителя, когото представляват.

“Парите влизат в сметката на БНТ, не излизат. Не знам дали е това нивото на тази комисия, ако искате направете правила за това, ако искате да бъдете жури – станете. Не съм голям почитател на този конкурс. Нямам никакви претенции към Евровизия, каза Емил Кошлуков и добави, че от конкурса няма печалба.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com