Световен ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, за да се повиши осведомеността за вирусните хепатити. Тази година мотото на инициативата е „Хепатитът не може да чака“, за да се акцентира върху неотложността на действията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори и в условия на епидемия от COVID-19, съобщават от здравното министерство.

Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит – възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак.

Има пет основни щама на вируса на хепатит – A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни случая и 3 милиона нови инфекции годишно. За хронична инфекция, свързана с хепатит С вирус, се лекуват 9 400 000. В световен мащаб са диагностицирани 10% от хората, които имат хронична инфекция с вирус на хепатит В и 22% получават лечение. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит В при раждане, са едва 42%.

Националната програма съдържа мерки за провеждане на политики за превенция на всички вирусни хепатити (тип A, B, C, D, E) и е съобразена с Целите за устойчиво развитие, Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити и Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО.

Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2 до 31 август, предава БНР.

Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна, съобщават от лечебното заведение.

Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение.

Всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа може да се изследвате безплатно за хепатит В, С и ХИВ  и в CheckPoint София, ул. Цар Самуил 111 като6част от кампанията „Всичко е добре, когато започва навреме”.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com