Промени в издаването на пожизнени ТЕЛК решения

Разширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Правителството одобри промени в издаването на ТЕЛК решения, с идеята повече хора да получат пожизнени такива и да се прекъсне практиката с периодично явяване пред комисия.

Хиляди бяха принудени да минават преглед през комисия въпреки, че състоянието им е необратимо, което създаваше трудности и неудобства. Хората коментираха, че това е абсолютно ненужно и положението им няма как да се е изменило.

С промените всички се надяваха това да спре, но след като текстът е бил разпространен до пациентските организации, отново е избухнало силно недоволство.

Пожизнен ТЕЛК ще получават хората с трансплантации, част от онкоболните, с необратимо увреждане на крайниците, хората с тежка степен загуба на слуха, с вродени малформации или муковисцидоза.

С промените се посочва,  че хората с хипофизарни нарушения, заради които са с нисък ръст, ще получават пожизнен ТЕЛК, но само тези, които са достигнали определени сантиметри. Светльо Чернев председател на неправителствената организация “Малки български хора” счита така разписания текст като дискриминационен.

Хората с диабет също останаха разочаровани. След като здравният министър заяви, че те също ще имат право на пожизнен ТЕЛК, се оказва, че отново не е за всички, а само за захарен диабет тип 1 и поне две усложнения от него.

Предстои публикуване на промените в Държавен вестник. За тези, които към момента са със срочен ТЕЛК, но промените предвиждат пожизнен, могат да се подадат декларации, с които да получат пожизнен ТЕЛК само по необратимото си заболяване.

Удължава се и срокът на издадените направления за включване в механизма за лична помощ, както и изготвените индивидуални оценки. Решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които изтичат преди 30 април, ще действат до 30 юли.

Снимка: БТВ

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com