Председателят на ЦИК Камелия Нейкова за предстоящите парламентарни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви в предаване по БНТ, че не е изключено контролно преброяване на разписките от машините на парламентарните избори, каквото вече имаше в Благоевград.

“На 4 юли, когато се проведе втори тур от местните избори в Благоевград, беше извършено контролно преброяване в 32 от 128 секции и се установи, че напълно съответстват с данните от машинното гласуване.”, добави тя.

За такова преброяване все още не е взето решение за предстоящите избори, но Нейкова заяви, че обикновено това се случва деня преди изборите, за да може секциите, където ще се извършва преброяване да се подготвят.

На въпроса има ли достатъчно гаранции за прозрачност на вота, защото у хората съществуват съмнения за манипулации, председателят на ЦИК отговори, че относно картите, те служат само за активиране на машините и с тях не може да бъде извършена каквато и да е манипулация. Освен това машините нямат интернет връзка по между си и би било трудно да се хакнат 11 000 машини или да бъдат манипулирани по какъвто и да е начин.

“Хард паметта е поставена в сектор, който е пломбиран. Ако някой иска да има достъп до нея по време на гласуването, трябва да наруши цялостта на машината.”, каза Камелия Нейкова.

На въпрос на водещата “Не е важно как ще се гласува, а как ще се отчитат резултатите, та как ще се отчитат    те?”, Нейкова отговори: “Секциите  само с хартиени бюлетини са около 2800, в тях има под 300 избиратели.     9 401 са секциите, които са с изцяло машинен вот. В края на изборния ден, СИК приключва изборния ден- има опция на машината и се отпечатва финалният протокол. Хартиеният протокол съдържа само броя избиратели, броя хартиени бюлетини, защото това разпорежда законът – да има и хартиени бюлетини в секциите с машинно гласуване. Машинният протокол само се разпечатва и прикрепя към хартиения, няма как да се извършат манипулации върху него.”

Относно жалбите и сигналите, председателят на ЦИК заяви, че е  най-добре да се подават първо към РИК. Може разбира се и в СИК, ако има на място нещо, което притеснява гражданите. На сайта на ЦИК ще се публикуват нарочни телефони, предназначени единствено за сигнали в изборния ден.

На въпрос дали е стигнало  времето за подготовка на изборите, Нейкова отговори, че не е имало достатъчно време. “Надявам се РИК да са извършили обучението на СИК, така че да не изпитват затруднения.”, добави още тя.

Водещата спомена, че на местните избори в Благоевград е имало импровизации със залепени стрелки върху картите и попита могат ли да се вземат такива решения от СИК, както и кой ще решава за преминаването към хартиено гласуване. Нейкова отговори, че са изпратени методически указания към СИК и нарочни писма към РИК за разясняването им. СИК не може да решава за преустановяване на машинното гласуване и преминаването към хартиени бюлетини. Те имат задължение писмено да уведомят РИК, който от своя страна ЦИК и единствено последните могат да вземат такова решение. Цялата тази процедура, описана по закон, забавя изборния процес изключително много.

Не се допускат и никакви отбелязвания с тиксо, маркер, стикер или каквото и да било, върху картата, защото това може да доведе до повреда на машината.

На въпроса има ли гаранция в секциите в чужбина, че един гласоподавател няма да упражни вота си повече от веднъж, председателят на ЦИК отговори: “След всички избори се извършва проверка дали избирател е гласувал в противоречие с Изборния кодекс. ЦИК изпраща информацията в прокуратурата, от там нататък ние нямаме компетенцията.”

Снимка: DarikNews

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com