По настояване на И. Стоянов, съветниците отмениха решение за учредяване право на строеж при Лимонадената фабрика

Община Благоевград се отказа от намерението си да проведе търг за учредяване право на строеж върху 495 кв.м частен терен при Лимонадената фабрика срещу обезщетение.

 

По настояване на кмета Илко Стоянов съветниците отмениха свое решение от февруари т.г., с което се предвиждаше провеждане на конкурс за учредяване на възмездно и безсрочно право на строеж срещу обезщетение от 30,11% разгъната застроена площ като самостоятелни обекти.

 

Въпреки че решението за общинския имот на ул. „Дружба“ 2 бе влязло в сила, до момента процедура по наддаване не е обявявана.

 

 

Идеята на предишния кметски екип бе общината да не се занимава със строителство, а наготово да получи минимум 330 кв.м наземни и подземни площи на пазарна стойност, не по-малко от 103 989 лв.

 

Настоящият кмет Илко Стоянов смята, че времето от 2 до 3 години до въвеждане в експлоатация на бъдеща сграда е твърде дълго, а на общината й е нужно да генерира инвестиции в по-кратък срок, за да осигури средства за закупуване на жилища за попълване на общинския жилищен фонд.

Това може да стане чрез продажба на общински имоти, прекратяване на съсобственост и др. сделки.
От друга страна, при учредяване право на строеж общината става съсобственик на имота и приобретателят на правото на строеж не дължи местни данъци и такси, което лишава хазната от приходи.

Пред общинските съветници кметът Стоянов обясни, че много по-изгодно за общината би било сама да построи сграда, вместо да учредява право на строеж, и мотивите му бяха приети.

 

 

 

Източник: в. Струма 

Прочетете и

Ивет Горанова със сребро от Балканиадата!

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *