Почитаме първия български мъченик за вярата

На 28 Март имен ден празнуват Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко ( от старобългарски Боян – боен, от когото се страхуват).

Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал християнството няколко десетилетия пред Покръстването, извършено от княз Борис I.

Св. страдалец Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След гибелта на хан Омуртаг, на трона седнал най-малкият му наследник – Маламир. Неговият брат – Енравота-Боян, под въздействието на думите на Кинам, се заинтересувал от християнството и след това скрито бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който провокирал брат си да се откаже от новата си религия. Боян отстоявал вярата си, изнесъл въодушевен тирада по какъв начин християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 година. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 година при ръководството на цар Борис.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com