Полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати

Полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19.

Акцията е започнала от 14 октомври, съобщава директорът на болницата д-р Александър Величков.“Две областни дирекции и националната полиция изясняват факти и обстоятелства, свързани с издаване на неистински сертификати срещу коронавирус“, каза говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Днес полицейските органи извършиха акция  в медицинския център на болницата в Кюстендил.

Предполага се, че  е проверявана документацията на медицинския център, която може да е свързана по някакъв начин с канала за издаване на фалшиви сертификати.

По случая брифинг дадоха от районната прокуратура във Велико Търново.

„На 13.10.2021 година в районното управление гр. Велико Търново е била получена оперативна информация за лице, което съдейства за издаване на сертификати за поставена ваксина срещу COVID-19, без реално да е поставена такава ваксина. Незабавно след проверка достоверността на информацията е образувано досъдебно производство и е започнало активно разследване на полицаите под ръководството на РП Велико Търново за разкриване и документиране на престъпната дейност. За изключително кратко време са установени поне 4 лица, които са си предавали личните данни, респективно обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните потребители“, обясни говорителят на прокуратурата Тотко Тотев.

 

До момента са установени 4 фалшиви теста.

Цената на фалшивия сертификат е била 500 лева, като от тях 100 лева са оставали за посредника от Велико Търново, а 400 лева са разпределяли медицинските лица.

 

 

Източници: БНТ и Стандарт 

Прочетете и

Децата на Симитли пресъздадоха народните обичаи на Мечкинден

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *