Петото издание на отборното планинско състезание “По стъпките на Алеко с приятел” идва на 1 октомври

Български туристически съюз и ТД „Боерица“, канят всеки любител на спорта и планината от Благоевград и областта да вземе участие в Социално събитие със състезателен характер „По стъпките на Алеко с приятел“. 

Опит за преодоляване на 27-километрово трасе от Железница до Владая през Черни връх със специално пригодена за целта инвалидна количка ще бъде направен за първи път по време на петото издание на отборното планинско състезание с кауза “По стъпките на Алеко с приятел”, което ще се проведе на 1 октомври на Витоша. Предизвикателството ще бъде поето от отбор на фондация “Ела и Ти” с 16 доброволци, които ще подпомогнат участието по пресечения терен. Те разполагат с опит от участието си в предходни издания на инициативата, като вече успешно са преминавали по късата дистанция от 11 км. Миналата година дългото трасе бе изминато от незрящия състезател Павлин Митев с подкрепата на Кирил Николов – Дизела за малко над 7 часа.

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе традиционно в четири категории – “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – Черни връх – с. Владая). Регистрацията е отворена до 16 септември.

 

“С всяка година имаме все по-силни и подготвени участници със сериозни постижения. Въпреки това “По стъпките на Алеко с приятел” запазва уникалния си характер и си остава много повече кауза, отколкото състезание. Нашата философия е да насърчим всички хора без оглед на възраст, физическа подготовка и възможности да прекарат заедно един прекрасен ден в планината, да усетят и споделят с близките си радостта от движението и общуването с природата.”, обяснява Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Затова сме много щастливи, че и тази година ще се включат отбори, в които участват и хора с двигателни ограничения, незрящи и глухонеми. Много сме горди, че те искат да бъдат част от това приключение, чувстват се сред приятели и доказват, че когато има желание и екипен дух всичко е възможно.”, допълва той.

 

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

 

По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета, като могат да се включат напълно безплатно заедно с един техен придружител. Тази година в състезанието ще се включи и специален отбор на деца от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна кауза на организаторите също е свързана с тях, като част от средствата от такси за участие ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в комплекса.

 

Като част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” на финала на площада в с. Владая организаторите са предвидили безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”. Посетителите ще могат да се насладят и на музикална програма и томбола с награди. Подсигурен е и безплатен автобусен транспорт от центъра на София до Старт/Финала и обратно.

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство с Български туристически съюз, Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена  в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта” съвместно с Фондация „София – европейска столица на спорта”.

 

 

За състезанието По стъпките на Алеко

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в четирите му издания до момента са участвали общо над 1600 човека.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com