Петковден е!

Петковден е! На 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Сета Петка.  Днешният ден бележи прехода към зимата според народните вярвания.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Според нейните жития Параскева, още 10-годишна, чува в храм Иисус Христос да казва „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и решава да се посвети на вярата. Тя сменя дрехите си с просешки и често раздава свое имущество на бедните.

Празникът бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

Осмислянето на празника като повратен, като граничен между новата и старата аграрна година води до спазването на обичая „полазване“. Гледа се кой пръв ще дойде в дома и от това, какъв е той се определя късметът и здравето през цялата година.

Ако на Петковден грее слънце – зимата ще е лоша, а ако вали – добра.
Ако около Петковден вали сняг, зимата няма да е люта и зла.

На трапезата се слага овче месо, курбан, яхния с праз, сарми с лозови листа.

Докато траят овчите сватби, стопаните хвърлят нависоко орехи и сушени плодове, а децата ги събират и гадаят по броя им какви агънца ще се родят през годината- Ако съберат повече орехи, агънцата ще са мъжки.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева. 

Прочетете и

Децата на Симитли пресъздадоха народните обичаи на Мечкинден

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *