Горещи новини

Откриха възстановен паметник костницата загинали офицери и войници

Днес се състоя ритуал по откриване на възстановения паметник костница на загиналите 581 офицери и войници през Междусъюзническата и Първата световна войни в Горна Джумая, намиращ се на ул. „Александър Стамболийски“ /старите гробища/ в Благоевград.

Възстановяването и изработването на възпоменателните плочи на паметника костница е по инициатива на Националното дружество „Традиция“, Регионален клуб „Георги Измирлиев-Македончето“ Благоевград и Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ Благоевград със съдействието на Община Благоевград и Регионален исторически музей Благоевград, и е реализирано с финансови средства на Министерството на отбраната.

В събитието взеха участие военнослужещи от Военно формирование 26 400 Благоевград с командир полковник Митко Балтов, Национално дружество „Традиция“, Регионален клуб „Георги Измирлиев- Македончето“ Благоевград и Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“.

Ясен Попвасилев, ВрИД кмет на община Благоевград, поднесе слово в знак на почит и признателност към хилядите знайни и незнайни герои на България:

„Свеждаме глава пред паметника-костница на загиналите 581 офицери и войници през

Междусъюзническата и Първата световна войни в Горна Джумая. Прекланяме се пред героичния подвиг на борците за свобода, които с непреклонния български дух и любов към Отечеството извоюваха нашата свобода. Наш дълг е да помним тяхната храброст и саможертва. Нека помним и славим делото на героите!”

На събитието присъстваха още областният управител на област Благоевград Николай Шушков, Стоян Христов, заместник областен управител на област Благоевград, старши комисар Георги Кандев, директор на ОД на МВР Благоевград, Стоян Маламов, заместник- директор на ОД на МВР Благоевград, инж. Румен Томов, Бисер Михайлов, доц. д-р Ицка Дерижан, заместник-ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски” Благоевград, Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей Благоевград, граждани и гости на града.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com