Горещи новини

Отиде си емблемата на Коларово Маца Паскова

На 90 години почина емблемата на народната песен от петричкото село Коларово Марика Серафимова Паскова (20.03.1933 – 30.05.2023), наричана от мало и голямо Маца. През 60-те години на ХХ век тя е сред основателките на ненадминатата и до днес по оригинален репертоар и по неизброими награди женска фолклорна певческа група „Коларките“ към НЧ „Яне Сандански – 1952“ в село Коларово.
На регионалния събор на народното творчество „Пирин пее“ през 1974 година „Коларките“ печелят сребърен медал за песента „Иди, иди лудо у башчата“, представена с три изведени вокални партии, изпълнени от Маца Паскова, Стояна Гоцкова и Яна Тилкова. През следващата 1975 година на районен събор – надпяване „Подгорие“ песента „Ивано, мори снахо Ивано“ в дуетно изпълнение на Маца Паскова и Гроздана Пачова носи на „Коларките“ един от общо четирите златни медала.
Маца Паскова е един от гласовете, с които през 1985 година „Коларките“ печелят за хорово изпълнение два златни медала. Първият получават на регионалния събор „Пирин пее“ за песента „Мило ми е чардакчето“. А второто златно отличие – на VII Републикански фестивал на художествената самодейност за песента „Женил се Петре вайвода“.
Поклон пред паметта на песенната поема Маца Паскова!

д.и.н. Димитър Тренчев

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Младите у нас отказват да работят за по-малко от 4 300 лв

Младите хора отказват да работят за по-ниска заплата от 4300 лв, показва проучване на Bulgaria …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com