Горещи новини

Организаторът на The Brava Balkan Fest с градивна критика към Джаз фестивалът, организиран от Община Благоевград

На 5 и 6 юни в Благоевград се състоя така нареченият Джаз фест, от който несъмнено благоевградчани имаха нужда след дългото време на изолация. Безспорно градът има нужда от културно пробуждане и раздвижване. Но какво се случи същност. Големи имена и таланти излязоха пред малобройна публика. Вярваме, че хората на площада искрено са се забавлявали, но защо се получи този абсурд, че зажаднял за музика и културни събития град, остана неангажиран към случващото се на феста?

Г-н Росен Георгиев направи кратък коментар в личния си профил относно организацията, който ни привлече вниманието и накара да му зададем още няколко въпроса. Припомняме, че той е председател на Асоциация за европейско развитие на българското село, която е организатор на известният фестивал The Brava Balkan Fest. Това е единственият музикален фестивал в новата история на Благоевград, който има шест поредни издания и предстои седмо. През сцената му са минали повечето от най-големите рок групи в България, а също така и световно известни изпълнители и фестивалът безспорно се радва на голям успех.

А ето и въпросите на Росен Георгиев  към Общината като организатор:
Защо гала вечерта на Джаз феста беше в неделя, а хедлайнерът се качи на сцената чак в 21:30 на сцената?
Защо медийното отразяване и “подгряване” на публиката напълно отсъстваше и организаторите се ограничиха до няколко публикации във фейсбук?
Тук отваряме скоба, че няколко медии, включително и нашата пуснаха кратка статия за събитието изцяло по собствена инициатива и без допълнителна информация от организаторите.
Кой следеше за сигурността на присъстващите колкото и малко да бяха те?
Бяха ли поканени културните институти в града, въобще имаше ли покани?
Бяха ли поканени клубовете по състезателни танци, за да допълнят атмосферата?
Г-н Георгиев завършва с уместната забележка, че сцената, на която се представиха джазмените е по-скоро сцена за рок концерти, а джазът носи друга тежест – седящите места при едно такова мероприятие са задължителни.

Струма Прес: Г-н Георгиев какво бихте допълнили за организацията на Джаз феста?
Росен Георгиев: Истината е, че организацията беше пълен провал, нямаше да коментирам ако не се правеше с публични средства и същност изказването ми в личния ми профил е дипломатично.
Струма Прес: Според Вас липса на желание или на опит от страна на отдел “Култура” е причината за този провал?
Росен Георгиев: Не е липса на опит, защото организаторът BLM е с голям такъв. Той обаче изпълнява определено задание. Явно никой не е поискал нещо повече от него, освен да осигури изпълнителите,  звука и светлината. В общинския екип не виждам потенциал за поставяне на по-големи изисквания, не знаят, не могат, не питат…

Няма да фаворизираме никого, но не можем да пропуснем да споменем, че в предходни години на фестивала Blagoevgrad Blues&Jazz интересът бе изключително голям. Събитието се провеждаше в зала със седящи места и подходяща сцена и осветление, които създаваха нужната тежест и елит на събитието. Медийното отразяване бе голямо, а културните институции от града бяха поканени.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Младите у нас отказват да работят за по-малко от 4 300 лв

Младите хора отказват да работят за по-ниска заплата от 4300 лв, показва проучване на Bulgaria …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com