ОД на МВР-Благоевград със съвети към абитуриентите

По повод предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май-Деня на българската просвета и култура в ОДМВР-Благоевград е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на пътно-транспортни произшествия, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, съобщават от Областната дирекция.

Проведени са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, като са обсъдени и приети съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват. От служители на ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград се извършват проверки на ресторанти, барове, дискотеки, и клубове, където се организират тържествата. При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки по отношение на нерегламентираното използване на пиротехнически средства на обществени места.

На територията на област Благоевград, от полицейски служители на сектор „Пътна полиция“, ще се осъществява засилен контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. На местата, на които се очаква струпване на повече автомобили ще има засилено полицейско присъствие, като ще бъдат използвани и мобилните системи за видеоконтрол, насочени към автомобилите превозващи абитуриенти, чийто водачи нарушават Закона за движение по пътищата. Стриктно ще се следи и за спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване на живота и здравето на завършващите и техните близки.

Не бива да се забравя, че отговорността за спокойното и безпроблемно протичане на празника имат и самите абитуриенти и техните родители и близки.

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.

Абитуриентите трябва да знаят, че безопасността им е най-важна и не бива да я пренебрегват. Нека празнуват, но и да се контролират.

Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.

Скъпи абитуриенти, от Областна дирекция на МВР-Благоевград ви призоваваме: Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията, които може да застрашат живота ви и сигурността на движението по пътищата.

Мислете  за собствената си безопасност

Винаги поставяйте собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявайте рисковото поведение на вашите приятели да ви постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

  • управление с несъобразена или превишена скорост;
  • неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;
  • извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;
  • отнемане на предимство;
  • преминаване на червен сигнал на светофара;
  • управление от неправоспособни водачи;
  • управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;
  • подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;
  • возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може  дори да развали празника на цялата компания. Може да се попадне в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Най-добре е абитуриентите да имат шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Нека не се доверяват и да не се качват в кола или на мотор при водач, който вече е пил или е употребил наркотични вещества.

Не се дрогирайте и не шофирайте след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не сте правоспособен водач, не шофирайте

Ако все още не сте достатъчно подготвен водач, но имате правоспособност за управление на МПС, не демонстрирайте уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

ОДМВР-Благоевград пожелава спокоен и весел празник! Забавлявайте се, но бъдете отговорни! Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ.

Снимка: Региона.БГ

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com