Община Благоевград загуби поредно дело

Административен съд отхвърли жалба на община Благоевград против решение на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство, с което е отказано да бъдат признати непредвидени разходи по ремонта на площад „Георги Измирлиев“, ремонтиран с европейско финансиране.

Договорът е сключен на 18.11.2016 г. между зам. министъра на МРРБ Деница Николова, която е и ръководител на управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., и тогавашния кмет Атанас Камбитов за предоставяне на финансова помощ по европейски проект в размер на е 13 177 504.12 лв., от които 28 103.81 лв. собствен принос на общината. Съгласно договора е предвидено авансово плащане от 4,6 млн. лв., а окончателното било на финала след одобрение на извършените разходи.

На 1 октомври 2019 г. е предприета проверка на предоставените документи – договор, сключен с изпълнителя ДЗЗД „В СТРОЙ“ относно обновяване и облагородяване на площада, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на общината, ДТ „Никола Вапцаров“, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“.

Към договора било сключено допълнително споразумение за установени непредвидени строително-монтажни работи /СМР/ за ремонт на конструкцията на окачения таван в подплощадното пространство на площад „Георги Измирлиев”, която била силно корозирала и компрометирана вследствие на течове и цялостната подмяна била наложителна. Проверяващите отказали да одобрят разходите в размер на 474 845.90 лв. Отделно от това не били признати и разходи за 1 178 125.30 лв. по европейски проект за благоустрояване на IV микрорайон, включващ рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо осветление и озеленяване в района до ЮЗУ „Неофит Рилски“, който е изпълнен от Обединение ДЗЗД „ММ Строй“.

Причината за отказа е, че разходите били с 15% повече от допустимите за верификация. На база на становището на проверяващите зам. министърът на МРРБ Деница Николова издава решение на 9 юни 2020 г., в което отказва да изплати претендираните суми от община Благоевград по двата проекта, на обща стойност от 1,6 млн. лв. Последвала жалба в Административен съд от страна на тогавашния кмет Румен Томов.

В хода на делото е назначена техническа експертиза и след анализ на събраните доказателства съдия Иван Петков отхвърля жалбата като неоснователна. Община Благоевград е осъдена да изплати 21 600 лв., от които 20 000 лв. хонорар на адвокат Костов, който е ангажиран по делото от МРРБ, и 1600 лв. за вещото лице. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Източник: Вестник Струма

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com