Горещи новини

Община Благоевград взе участие в първата Национална среща на общините за предизвикателствата в работата с бездомните животни

Пловдив бе домакин на проведената в петък работна среща. Община Благоевград бе представена от Явор Гечев, зам.-председател на Съвета за сътрудничество, сформиран два дни по- рано. Структурата беше коментирана, като ефективна форма на включване на заинтересованите страни в работата с домашните и безстопанствените кучета, сподели г-н Гечев.

Домакините събраха заедно представители на Перник, Русе, Благоевград, Ямбол, Несебър, Кюстендил, Троян, Велико Търново, Бобов дол, Стара Загора, Сливен, Ловеч.
Инициатори на форума са пловдивското общинско предприятие ”Зооветеринарен комплекс“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив, а темата бе „Добри практики при овладяването популацията на безстопанствени кучета на територията на Република България”.

„Поставихме начало на коментари по двата норматива, които налагат известни промени в дейността на общините и приютите за бездомни животни – Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България (2019 г.) и Наредба № 4, която трябва да даде насоки и указания за реалното изпълнение на Националната програма (2021 г.)“, заяви след срещата Директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив Георги Божев и допълни
„С колегите споделихме конкретни детайли от ежедневната ни работа. Беше полезно за всички да научим как всеки приют в страната е организирал дейността си от улова на кучета, през ветеринарната им обработката до настаняването им в приюти. Коментирахме работата ни с неправителствени организации и доброволци, съществената им роля при социализиране на кучетата в приютите и намирането на добри осиновители за тях. Впечатляващи са резултатите, които са поститнали някои от колегите – официални договорни отношения с по няколко Организации за защита на животните и над 50 % осиновени кучета от общия годишен брой животни преминали през приютите“, сподели д-р Веселин Бекирски – управител на Пловдивския общински приют. Община Русе отбелязва още по- високи резултати с над 60% осиновяване на обработени и кастрирани кучета от приюта им, благодарение на международни партньорства с нестопанския сектор.
Община Пловдив представи положителни резултати от 10- годишния си опит с електронната регистрация на домашните и бездомни кучета в Пловдив, както и още една от най- добрите си практики – работа с кучета, постъпили в приюта по сигнали за агресивно поведение и след време станали предани домашни любимци. Удовлетворяващо е да се види напредъкът при тези животни, който е в резултат на системната работа с тях от страна на персонала в приюта и доброволците, които се грижат за социализирането им, подчерта Йорданка Цонева.

В рамките на следваща среща ще бъдат набелязани и стъпки за подобряване на процедурите по администриране на дарения в полза на общинските приюти, както и мерките за подобряване на сътрудничеството на общинско ниво.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Младите у нас отказват да работят за по-малко от 4 300 лв

Младите хора отказват да работят за по-ниска заплата от 4300 лв, показва проучване на Bulgaria …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com