Нови уникални артефакти откриха в Хераклея Синтика

Две мраморни човешки стъпала и дясно рамо с част от дреха (химатион или тога) бяха намерени в рамките на едно и също помещение от западния портик на форума на Хераклея Синтика вчера. Те са от мъжка статуя в естествен размер, която е стояла на централния площад, преди да пострада при силно земетресение.
Очакваше се днес екипът на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) да открие още фрагменти от скулптурата, но засега няма такива. Все пак ви показваме тук стъпалата на поредната статуя, защото са още едно доказателство за активния обществен живот в Хераклея Синтика през римския императорски период и за богатата украса на форума.
Новооткритият надпис (преизползван като строителен материал в близост) също не е цялостно запазен и оставя много въпросителни. Става дума за текст върху постамент за статуя на човек, почетен от хераклейци по неизвестен повод. Оригиналът гласи:
Ἡ πόλις
Κ(όιντον) Κερρήνι-
ον
Κέλσ[ον] (или Κελσ[ῖνον]) (?)
[- – – – – – -]
Николай Шаранков (СУ „Св. Климент Охридски“) го разчете така:
„Градът (почита) Квинт Церений Целз(ин) (?) …“
Коментар ще може да се добави, само ако бъде намерено и продължението на текста и/или самата статуя.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com