Горещи новини

Навръх Илинден и след години чакане! Кметът Илко Стоянов направи първа копка за изграждане на улица „Промишлена“

Кметът на Благоевград Илко Стоянов направи първа копка и даде начало на строителните дейности за изграждане на ул. „Промишлена“.

Церемонията се състоя навръх християнския празник Илинден, точно година след като Министерски съвет, в резултат на мотивирано искане от кмета, отпусна финансов ресурс, който гарантира реализирането на обекта.

На практика, изграждането на ул. „Промишлена“ ще реши основен проблем стоящ десетки години пред жителите на областния център на Пиринско.

Пътната артерия ще свързва бул. „Димитър Солунски“ с кварталите „Еленово” и „Ален мак“. С реализиране на обекта значително ще бъде облекчен автомобилният трафик от централна градска част за двата квартала и част от селата в общината, както и обратният маршрут. Пешеходците също ще бъдат улеснени.

„В предизборната си кампания не съм споменавал за ул. ”Промишлена”, защото не исках да давам обещания, които не мога да изпълня. Същевременно, самият аз и в битието ми на жител на общината, и в това на общински съветник, постоянно съм искал и настоявал за нейното изграждане. Всички знаем, че ул.”Промишлена” не е обикновена улица, а е нова улица, която ще промени инфраструктурата на целия град. Освен че ще свърже квартал “Еленово” с квартал “Струмско” и с Промишлената зона, тя ще разтовари ул.”Джеймс Баучер”, където междувременно приключва изграждането на покрития пазар и предстои изграждането на нов църковен храм. Създаването на тази улица ще отвори възможност и за изграждане на голям паркинг на ул.”Александър Стамболийски”, тъй като тя вече няма да е толкова натоварена в частта покрай оградата на казармата.

Веднага след встъпването ми в длъжност проверих каква е проектната готовност за изграждането на тази улица. Оказа се, че е нулева, никаква. Въпреки многото изговорени думи, въпреки сложените табели от предишни кметове, Община Благоевград не само, че нямаше разрешение за строеж, но дори не бяха приключени и процедурите по ЗУТ. Заехме се с работа, без излишен шум. На 8 юни 2022г. (рожденият ми ден), главният архитект на Община Благоевград издаде строително разрешение. През цялото това време не съм спирал да търся и финансиране, защото тази улица не се състои само от полагане на асфалт, а трябва да има ВиК, тротоари, подпорни стени и други строителни елементи. На 20 юли 2022 г. (Илинден), на Министерски съвет беше гласувано финансиране за ул.”Промишлена”.

На 26 октомври 2022 г., отново на голям християнски празник –  Димитровден и Ден на строителя, подписах договор за финансиране на дейностите по изграждане на улица „Промишлена“ с МРРБ.

Необходимостта от това да бъде реализирана тази улица, светлите празници, които бележат успешните стъпки за изграждането ѝ ме карат да бъда убеден, че тя ще бъде завършена качествено и в срок.

Радвам се, че днес 20 юли 2023г, (отново на Илинден), полагаме основи на реалното й изграждане.

Наистина зависи от Вас хората през октомври да продължим заедно, за да можем още през следващата година да се движим по тази нова инфраструктурна улица, каквато в Благоевград не е изграждана от времената преди 1989 г. Няма как да не отбележа, че желанието го имах, екипът ми работеше, но през цялото време имаше и Някой там горе, който ме беше благословил да изпълня това желание на благоевградчани. Всички важни моменти се обличаха във форма на личните ми празници, било то рожден ден или имен ден. Благодаря на Него, благодаря на всички Вас и да си пожелаем следващата година да се движим безаварийно по ул.”Промишлена”! Благоевград е на хората!“, каза по време на церемонията кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Срокът за изпълнение на обекта е 150 календарни дни.

Сред предвидените дейности  са изграждане на водопровод, канализация, улично осветление, полагане на пътна настилка и бордюри и  др.

По време на първата копка бе отслужен водосвет за здраве от отец Андон Шавулев от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com