Горещи новини

Лешница във възторг – вековно училище отваря врати за нов живот!

Днес, 24.09.2023 г. (неделя) е един запомнящ се ден за жителите на с. Лешница, общ. Сандански.
Църковното настоятелство при храм „Света Марина“  споделя празника по случай отбелязването на 100-годишен юбилей на обновената с общи усилия сграда на някогашното Начално училище в село Лешница. Наред с това официално ще бъде открит музеят към храм „Света Марина“ и ще се даде старт на учебната година за Неделното православно училище.

1

В далечната 1837 г. в светиврачкото село Лешница се ражда Андон Анастасов. Той завършва своето образование в Сярското гръцко училище, където получава добра езикова и литературна подготовка, и възприема просвещенските идеи.
Връщайки се в Светиврачка околия, той става свещеник и всички го знаят, като поп Андон.
През 1865 година, свещеникът от Лешница отваря килийно училище в село Белевехчево. Първоначално училището често сменя сградите си, докато накрая се установява в къщата на поп Андон.
Той реформира килийното образование, като преподава на български език по гръцки книги, преведени от самия него, използвайки гръцката писменост. Училището му става много известно и в него идват деца от заможни семейства от Свети Врач, Горни Орман, Долни Орман, Дебрене, Голем Цалим, Малки Цалим, Лески.

И ето, че 158 години по-късно се появява друг лешничанин, който възобновява Неделното православно училище – отец Димитър Илчев, който влага цялата си енергия и душа в обновяването на сградата, и чрез собствения си пример неспирно заразява с доброта и човечност.

Реновирането изцяло отвън и вътре в сградата започна на 15 юни миналата година. С общи усилия, днес някогашния образователен център “възкръсна” за втори живот.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

ВиК Благоевград с трайно разрешение на проблемите с водата в селата от общината

На работна среща между кмета на община Благоевград Методи Байкушев и инженери от Общината и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com