КНСБ с предложение за мярка 75/100 и увеличение на максималния осигурителен доход

Конфедерацията на независимите синдикати в България предложи мярката за подкрепа на заетостта 60/40 да бъде трансформирана в 75/100 за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията от COVID-19.

Предложението е новата мярка “75/100” да се прилага за случаите на въведено непълно работно време от предприятията, изпитващи затруднения, които се изразяват в намалени приходи от продажби поне 20% за съответния месец, за който се кандидатства, в сравнение с 2019-а година.

Идеята е държавата да плаща 75% от заплатата и осигуровките за часовете на непълното работно време, но до четири часа на ден, а работодателите да плащат на 100 % за останалото време.

КНСБ припомня, че по отношение на финансирането на мерките за подкрепа на заетостта страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE (“Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица”), откъдето до момента е получила едва 511 милиона евро. За сравнение Румъния е получила 4 млрд. евро

От конфедерацията са категорични, че тук става въпрос за пропуснати ползи в значителен размер, тъй като заемите по този инструмент не се калкулират в салдото по държавния бюджет, което означава, че те няма да влошат предварително заложения дефицит и биха улеснили целия процес по предстоящата актуализация, предаде БНР

 

Друго предложение към служебното правителство  е увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1 октомври тази година, предава.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов изрази становище, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, като се подготвят различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) при увеличаване на максималния осигурителен доход. Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои.

От друга страна, работодателите в лицето на Българската стопанска камара (БСК), подкрепят запазването на тавана за максималния осигурителен доход на 3000 лв. и запазване на размерите на осигурителните вноски. Това се посочва в становище на камарата относно решенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Снимка:Lupa. bg

Източник: Кмета бг

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com