Горещи новини

Кметът на Благоевград Илко Стоянов положи цветя пред бюст-паметника на Георги Измирлиев по повод 171 години от рождението на българския революционер

Благоевградската общественост отбеляза 171 години от рождението на революционера от Горна Джумая Георги Измирлиев – Македончето. Кметът Илко Стоянов положи цветя пред бюст-паметника на Измирлиев и сведе глава в знак на почит.  В церемонията се включиха още Анита Коцелова, заместник-областен управител на Благоевград, председателят на ОбС Радослав Тасков, директорът „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска, представители на учебни и културни институции, политически партии, общественици и граждани.

Ученици от V Средно училище, чиито патрон е революционера, припомниха факти от живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Прокуратурата проверява договора на Лена Бориславова с ББР

Прокуратурата проверява договора на Българската банка за развитие (ББР) с началничката на кабинета на премиера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.