КАТ с масови проверки за колани и на задните седалки

KAT  започна масови проверки за сложени колани на задните седалки. Акцията към този момент е в ход и е с краен период до края на годината.

Засилването на контрола към пасажерите е измежду главните цели на държавната организация за пътна сигурност. Причината е огромният брой жертви при произшествия.

Поставянето на колан на задната седалка по закон е наложително. Ако пасажер не постави колана си, законът планува санкция в размер на 50 лв.. Ако водачът разреши на някой от пасажерите да се вози необезопасен, е планувана и за него същата глоба.

“Tук има една дребна основна разлика , че на водача се сформира акт по Закона за придвижване по пътищата и се лишават контролни точки ”, твърди Асен Асенов, младши автоконтрольор, ОДМВР – София.

Така наказания ще има и за водача, и за пасажер. Контролът за това дали пасажерите са с колани, главно на задната седалка, е измежду целите на Държавната организация за сигурност на придвижването.

Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим – коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочи Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com