Горещи новини

КАТ с масови проверки за колани и на задните седалки

KAT  започна масови проверки за сложени колани на задните седалки. Акцията към този момент е в ход и е с краен период до края на годината.

Засилването на контрола към пасажерите е измежду главните цели на държавната организация за пътна сигурност. Причината е огромният брой жертви при произшествия.

Поставянето на колан на задната седалка по закон е наложително. Ако пасажер не постави колана си, законът планува санкция в размер на 50 лв.. Ако водачът разреши на някой от пасажерите да се вози необезопасен, е планувана и за него същата глоба.

“Tук има една дребна основна разлика , че на водача се сформира акт по Закона за придвижване по пътищата и се лишават контролни точки ”, твърди Асен Асенов, младши автоконтрольор, ОДМВР – София.

Така наказания ще има и за водача, и за пасажер. Контролът за това дали пасажерите са с колани, главно на задната седалка, е измежду целите на Държавната организация за сигурност на придвижването.

Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим – коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочи Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Прокуратурата проверява договора на Лена Бориславова с ББР

Прокуратурата проверява договора на Българската банка за развитие (ББР) с началничката на кабинета на премиера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.