И кметът на Благоевград “намаза” от логодажката лютеница

Фестивалът на лютеницата за втора поредна година събра стотици почитатели на най-вкусната традиционна българска разядка в двора на училището в благоевградското село Логодаж.

На кулинарния празник присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той бе посрещнат от неповторимите Логодажки баби, пазещи тайната в приготвянето на царицата на зимнината.
Секретарят на читалище „Иван Чаушки“ Дафинка Бойчева връчи на кмета Стоянов оригиналната рецепта на логодажката лютеница, предавана от поколение на поколение.
Неустоимият аромат на истинската бабина зимнина, къкрещите цяла нощ казани привлякоха в съботния ден любителите на здравословната храна, решили да се опушат край огнището като опитат от домашно приготвената лютеница. На място бе омесен и опечен хляб по стара българска рецепта.
На фестивала на търг бяха продадени лимитирана серия лютеница “Детска”, “Ловджийска” и традиционна “Логодажка лютеница”. Бурканчетата отидоха при гости от София, Варна, Благоевград, а събраните средства ще бъдат дарени за участия на Логодажките баби по фестивали в страната. Най-високата цена, дадена за бурканче лютеница бе 30 лева. Така всеки участвал в наддаването си тръгна със спомен от този хубав празник, който се превърна в традиция за с. Логодаж.
И докато кулинарите се трудеха и доброто настроение бе на всяка маса част от присъстващите извиха хора и показаха, че селото е живо и привлича все повече млади хора.
Организатори на събитието са Община Благоевград, читалище „Иван Чаушки“ с. Логодаж и кметство Логодаж.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com