Горещи новини

Инфлуенсърите с по-голямо въздействие от класическата реклама върху потреблението

Приетият наскоро във Франция законопроект за регулиране на дейността на т.нар. инфлуенсъри с цел да се предпази обществото от опасни стоки и вредни практики е важна стъпка и в областта на потребителската защита. Популярните личности, които публикуват маркетингово съдържание в социалните мрежи, оказват огромно влияние предимно върху подрастващите и младите хора. Тези социални групи са най-уязвими, тъй като нямат нито необходимата потребителската подготовка, нито социалния опит, за да могат критично да гледат на представената информация.

Коментарът е на основателя на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в Бизнес Видео подкаст на bTV.

Руменова припомни, че бъдещият нормативен акт предвижда забрана влиятелните личности да популяризират пластични интервенции, да споделят съдържание с животни, които не е разрешено да бъдат взимани за домашни любимци и пр.

„Всички тези вредни тенденции формират съзнанието на младите хора и оказват трайно влияние не само върху техния моментен избор, но и върху цялостната им настройка като потребители. Защото се оказва, че инфлуенсърите имат много по-голямо въздействие от една класическа реклама, тъй като тук се работи с доверието на хората у една популярна личност и страстта.“, обърна внимание тя.

„Хората се стремят към успех, към престиж – нещо, което демонстрират самите инфлуенсъри. Мислят си, че статутът на тези популярни лица, който често се оказва и нереален, е постигнат именно чрез стоките и услугите, които те твърдят, че ползват, или пък тези продукти са достъпни за тях, защото въпросните следвани в социалните мрежи личности имат висок стандарт на живот.“, анализира още Габриела Руменова.

Затова експертът по потребителски права и маркетингови комуникации е категорична, че е важно дейността на инфлуенсърите да бъде законово регламентирана. Тя направи препратка към неотдавна въведеното изискване към собствениците на онлайн платформи за търговия, които дават възможност за клиентски отзиви – да носят отговорност за автентичността на оценките и коментарите, както и да гарантират, че те са оставени от реални потребители, ползвали техните стоки или услуги.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com