Зрелостниците писаха по “Песента на колелетата” на Йордан Йовков

„Смисълът на благодеянието“ – върху този въпрос разсъждават зрелостниците днес на изпита по Български език и литература. Учениците пишат интерпретативно съчинение или есе по „Песента на колелетата“ от Йордан Йовков.

Изпитният вариант  – тема 22, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор се съобщава след като приключи изпита, но малко преди обяд в социалните мрежи вече изтече изпитната тема.

Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е 11 718 750.

Общо 49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, който започна в 8.00 часа.

По последни данни на изпита се явяват и осем карантинирани ученици, които ще бъдат в отделни стаи. Има и двама болни зрелостници, които се явят на втората дата на матурата на 26 август.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е изградено видеонаблюдение, което е в реално време, от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също има такива центрове. Мария Гайдарова пожела на всички зрелостници успех и да са спокойни, както и успешна работа на всички, ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити.

През тази година зрелостниците се попускат до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат – на телефон. Документът за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание може да е и със защитни ръкавици. Може да носи и лични средства за дезинфекция.

Всички държавни зрелостни изпити в 12-и клас продължават по четири астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса, с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение.

Задължителният втори държавен зрелостен изпит, който е на 21 май, е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след това след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по третия модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втория задължителен изпит на 21 май. От тях 13 066 са пожелали да заменят изпита по втория предмет с държавен изпит за придобиването на степен на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити по желание ще са по график – от 26 до 31 май т.г.

Следващата изпитна сесия ще е през август т.г. – достатъчно рано, за да е възможно кандидатстването във висши училища. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.

Източник: Труд

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com