За първи път от 20 години насам на пазара в Благоевград няма да се продава грозде

След като Струма Прес качи интервю, в което ви запозна с възникналия конфликт между “Пазари” ЕООД и производтели и прекупвачи  на грозде, днес проследяваме развръзката на ситуацията.

След отзвука от медиите и протеста на търговците, имаше безкрайни разговори с управлението на “Пазари” ЕООД, с кмета на Благоевград и Агенция по храните. Всички без резултат.

Управителят на “Пазари” Юрий Воев е категоричен, че досегашната продажба на грозде, която се осъществява по този начин от 20 години насам, е в противоречие с разрешението от Агенция по храните, защото то е за търговия на дребно, а гроздето се продава на едро.

Вече разказахме, че, потърсен за коментар, кметът Илко Стоянов прехвърли топката в полето на Воев, който пък си изми ръцете с ОДБХ.

Шефът на отдела по контрол на храните Калина Милушева, заявила пред вестник “Струма”, че многократно са предупреждавали г-н Воев с протоколи  заради осите, които се събират по гроздето и меленето на открито, хигиената на бидоните и така нататък.

Според търговците истинският проблем е съседната кооперация на Пазара, от чиито обитатели най-вероятно идват жалбите. И дават сравнение с влака на гарата: “Няма да спреш влака, за да не пречи, той си е бил там преди кооперацията”.

Пред нас те споделиха, че все още не е ясно къде ще продават и се налага всеки сам да търси спасение.  Обсъжда се за моста край Покровнишко шосе (бел. ред. Животинския пазар), но още нищо не е ясно, освен, че грозде на Пазара няма да има.

И тук е мястото да попитаме управата на “Пазари” ЕООД защо до сега не беше предприето нищо. Защо не е говорено с търговците, защо не са обсъждани възможности за нов терен и помещения, в които да има възможност за спазване на необходимите хигиенни мерки при мелене. Как цяла година не се сетиха, че от 20 години насам на Пазара се продава грозде и хората ще очакват и тази година да е така.

Защо търговците не бяха уведомени за предупрежденията от ОДБХ, а е имало насрочена дата за търг за местата, която е отложена на предния ден и някои дори не са разбрали. Защо топката се прехвърля с дни между отделните институции, вместо да беше започнало навременно разрешаване на проблема. 1 година е достатъчно време да се обсъдят терени и осигурят добри хигиенни условия, защо това не се направи?

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com