След умишления пожар в Петрич: Започна дарителска кампания в помощ на украинците, загубили цялата храна за животните си

Започна дарителска кампания в помощ на украинците от Петрич, които изгубиха цялата храна за животните си в предизвикан пожар. Злосторници изгориха балите за 400 животни. “Може да помогнем с храна, пари или транспорт за балите. Животните на Павел и Ива трябва да преживеят зимата. Заедно можем повече!”, призовават организаторите.

Огънят за минути обхванал целия склад със сено и техника в нощта срещу събота. Напълно изгорял хамбар, в който се съхранявали тонове сено, а щетите са за милиони. Извършителите обаче засега не са установени.

 

 

“Изгоря целият ни труд, за който лятото сме работили. Изгоряха всички бали, земеделска техника, комбайни, косачки, сеялки, най-вече храната за животните. В това помещение имаше около 1500 бали люцерна, 3000 малки бали, вън изгоряха около 200 бали люцерна. Храната е за над половин милион лева”, описа пред Bulgaria on air щетите земеделецът Павел Катков.

Младите фермери са категорични, че пожарът е предизвикан умишлено. Полицията и прокуратурата работят по случая.

“Открихме туби със запалима течност, едната беше до трактора, другата беше до комбайна. Също на камерите се виждат силуети как излизат след като вече всичко гори. Вижда се светлината, гори, а те с фенери излизат и това ни навежда на мисълта, че пожарът е умишлен. Също и за балите извън фермата, там няма от какво да се запали, ако не дойде някой”, каза фермерът Ива Гочева.

 

 

Павел Катков добави, че нямат застраховка. “Застраховка нямаме, защото никой не застрахова бали, помещение с бали, защото са силно запалими и много лесно се разгарят“, уточни земеделецът.

Балите със сено са събирани с месеци. Щетите са на стойност от един милион лева, по предварителни разчети.

“Той денонощно работеше с брат си, с баща си, с моя баща, семейството всички ни помагат, денонощно сме на полето. Лятото сме 24 часа, 7 дни в седмицата на полето. Тук закусва, тук се храни, всичко прави тук и да видиш това – 6-месечен труд да изгори… Толкова лесно някой решава, идва, пали клечката и решава, че ти повече нямаш нужда да се занимаваш с това нещо, а животинките ни стоят и ако нямаме храна да им помогнем, за да се хранят”, жалва се Ива Гочева.

За всеки, който желае да помогне е предоставена банкова сметка:

IBAN : BG63UBBS80021034432150

BIC : UBBSBGSF

ПАВЕЛ  ВЯЧЕСЛАВОВ  КАТКОВ

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com