Един от сондажите за минерална вода в м. Рупите ще бъде реконструиран

Община Петрич кандидатства по Инвестиционна програма „МИНЕРАЛНИ ВОДИ“, обявена от Националния доверителен екофонд, за финансиране на проект „Реконструкция на сондаж №2ХГ на НМВ „Рупите – м. Кожух“.

Стойността на инвестиционното предложение е 166 700 лв. с ДДС, като НДЕФ финансира безвъзмездно 50% от инвестицията. Сондажът, обект на инвестиционния проект, е част от Находище на минерална вода „Рупите – м. Кожух“ – изключителна държавна собственост. Находището, което включва три сондажа /единият е мониторингов/, е предоставено с решение от 2011 г. на министъра на околната среда и водите – безвъзмездно за управление и ползване на Община Петрич за срок от 25 години. Сондаж № 2ХГ е прокаран и каптиран през 1981 г., а сегашното състояние на тръбно-крановата арматура на съоръжението е изключително лошо. Неговият дебит е 10 л/сек.

С цел привеждане на съоръжението в добро техническо състояние е изготвен инвестиционен проект за цялостна реконструкция, чрез който ще се позволи използване на капацитета на сондажа и неговото запазване за години напред.

Друг сондаж – №1ВКП от същото находище, който е с дебит 15л/сек., също се намира в изключително лошо техническо състояние. И за него се предвижда да бъде изготвен проект с цел осигуряване на финансиране за реконструкция.

На този етап от сондажите се черпят 3л/сек, така че има достатъчно свободен дебит за юридически лица, както и за минералните извори, които се ползват от населението.

Община Петрич продължава с грижата за стопанисването на минералните извори и поддържането на пространството около тях, което беше приведено във вид, удобен за престой. Има монтирани покрити с перголи пейки, изградиха се мостове за безопасно пресичане около изворите, има и съблекални за удобство на хората.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com