Детето е оцеляло, защото се е борило! – Това заяви един от спасителите, намерили Сашко

12-годишният Александър от Перник, който девет дни издирват институции и доброволци, беше намерен жив. Той е открит в труднодостъпна местност над Радомир от планински спасители. Момчето е било контактно и първо е поискало вода. Вече е в “Пирогов”, където му предстоят множество прегледи и изследвания. Там е и бащата. “Вече можем да се усмихнем. Детето е намерено живо от планински спасители и е добре. До понеделник ще бъде в Пирогов. Призоваваме да не бъдат притеснявани няколко дни”. Това каза на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров.

“Имахме уверение от специалисти, занимаващи се с аутизъм, че Александър е имал силите да издържи. Няма данни да е бил приютен през тези дни”, заявиха от МВР.

“Детето е оцеляло, защото се е борило. В гората, където е намерено, има поне 20 дерета. Цялата планина е трудно проходима. Пари не искаме. Ние сме тук от първата нощ”, това заявиха спасителите, които са го открили.

“Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движило – мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка”, допълни човекът, който пръв открил Сашко.

Говорителят на главната прокуратура Сийка Милева, обяви, че разследването на обстоятелства продължава, включително и за отвличане. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза.

Малкият Александър изчезна на 11 ноември следобед при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо. Оттогава издирването му не е спирало с помощта на полиция, жандармерия, пожарникари, планински спасители и огромен брой доброволци. Използвани бяха термокамери, висикопрохомидими джипове, дронове. В безпрецедентната акция се включиха следови кучета, както и хеликоптер.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Потребители на социални услуги в Благоевград с тренировки по баскетбол в обновената спортна зала в СК „Пирин“

Ползватели на две Защитени жилища и два Центъра за настаняване от семеен тип за лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com