Десетки миряни се събраха за храмовия празник на църквата в Мечкул

Една от най – старите църкви в Община Симитли, наречена „Св. Св. Петър и Павел“ днес отвори широко своите врати, за да посрещне десетки миряни за храмовия си празник. Отец Яне отслужи тържествена литургия в черквата, след което благослови и вкусния курбан, приготвен от местните за здраве и благоденствие.

 

Празникът на храма уважиха и кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът Евгения Георгиева и главният секретар на общината Гергана Стоименова, както и кметове на кметствата Полето и Брежани – Иван Манчев и Благой Стефанов.

 

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул е една от най- старите църкви в община Симитли. Тя е изградена през 1892 година. Над 100-годишната привлича погледите на всеки, преминал край храма. Интериорът е разделен на три кораба с два реда дървени колони с арки.

 

Стените са частично измазани. Таванът над средния кораб е по-висок, дъсчен с апликации и свързан с колонадите. Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 – 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com