БМЧК-Разлог запозна децата в училище с това какво е диабет и как да се хранят здравословно

БМЧК към СУ” Братя Каназиреви” отбеляза Световния ден за борба с диабета.
Всяка година на 14 ноември светът отбелязва световния ден за борба с диабета. По този случай представители от клуба – Борислава Кутларска, Райна Петрова и Александър Шашиков, запознаха учениците от 4А клас и 5Б клас с това какво е диабетът, основните причини за получаване на заболяването, съвети за по-здравословен начин на живот. Пред учениците бе показано количеството захар в любими техни напитки, а най-малките решаваха кръстословица. Дейностите, свързани с борбата с диабета ще продължат през цялата идна седмица от членове на БМЧК-Разлог.

 

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.
Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. За това има няколко основни съвета:

– Хранете се здравословно

– Спортувайте редовно

– Следете редовно вашата кръвна захар

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com