Басейнова дирекция Благоевград с отказ за продължаване срока на разрешителното на “Речица” ООД

Басейнова дирекция – Благоевград отказа да продължи срока на разрешително за водовземане и ползване на воден обект на частна фирма за изграждане на МВЕЦ на река Речица за производство на ел. енергия в землището на с. Брежани, община Симитли.

Дружеството на бизнесмените Димитрови „Речица“ ООД, носещо същото име като реката, на която планирали да изградят МВЕЦ, получили разрешително за водоползване през 2012 г., а през следващите 4 г. получили разрешение за строителство и откриване на строителна площадка.

През 2017 г. срокът на разрешителното за водоползване бил продължен за още 3 години и когато през 2020 г. изтекъл, дружеството направило искане пред Басейнова дирекция – Благоевград за ново удължаване, но получило отказа от директора с мотива, че обектът попада в границите на защитена зона.

Последвала жалба от страна на фирмата в Административен съд, по която е образувано дело, в хода на което е назначена съдебнотехническа експертиза. Вещото лице установило, че изградената сграда, която не е въведена в експлоатация, попада в защитена зона по Закона за водите.

На база събраните доказателства съдия Ваня Вълкадинова счита, че решението за първото разрешително и последващото му продължаване са издадени въпреки законовата забрана, тъй като участъкът, предвиден за изграждане на МВЕЦ, попада в границите на зона за защита по Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Съдията счита жалбата на фирмата за неоснователна и я отхвърля. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Това е поредно дело на дружество от Пиринско, оспорващо отказ на Басейнова дирекция за удължаване на разрешително за водоползване на обекти, попадащи в защитени зони.

Бизнесменът от Кресна Димитър Ристосков бе един от потърпевшите, който също бе порязан от Басейнова дирекция да довърши строителство на МВЕЦ-а на р. Мочуришка, с мотива обектът му попада в две защитени зони на „Натура 2000” – едната зона е „Пирин буфер” за опазване на диви птици, а другата „Кресна – Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Парадоксът е, че тези защитени зони са били въведени от МОСВ по времето, когато бизнесменът вече стартирал инвестиционния си проект и срокът на разрешителното му за водовземане с цел производство на ел. енергия е удължаван от 2007 г. 3 пъти от РИОСВ. Последният срок на разрешителното, издадено на фирмата му „Ви Кей уотър”, бил до 5 декември 2018 г. и тъй като МВЕЦ-ът не бил завършен, Димитър Христосков направил поредно искане за удължаване. Но този път получил отказ от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” в Благоевград, като основанието било забраната на чл. 118ж, ал. 1, т. 4 от Закона за водите – не се извършва водовземане с цел производство на ел. енергия в защитените територии и зони, определени или обявени за опазване на местообитания и биологични видове.

 

Пред угрозата да бъдат спрени са десетки МВЕЦ-ове в цялата страна, тъй като попадат в защитени територии. Поради тази причина преди 2 г. депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов предложи да бъде направена промяна в Закона за водите, според която въпросното ограничение да не важи за ВЕЦ-ове, чието първо разрешение за водоползване е издадено преди 9 август 2010 г. По този начин съществуващите сега обекти ще могат да продължат да работят, а нови няма да се изграждат. Текстът беше предложен между първо и второ четене на промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия и засягаше прилагането на разпоредби от Закона за водите. Въпреки че предложението бе подкрепено от парламентарната комисия по енергетика, Валери Симеонов го оттегли след протести на природозащитници пред Народното събрание.

Източник: Struma. bg

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com