Ало, Космос! Говори ЕГ- Благоевград!

За първи път български деца и ученици говориха на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Сред тяха бяха и възпитаничките на Езикова гимназия “Акад. Людмил Стоянов” – Благоевград Габриела Лазарова от 10 “Е” клас и Деница Чорева от 10 “В” клас, под ръководството на учителя по физика Дамяна Грънчарова, спечелиха първо място в проведения конкурс и имаха уникалната възможност да получат отговор на въпросите си при директна видеовръзка с астронавтите от Международната космическа станция!

Габриела и Деница зададоха своите въпроси на Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти, обитаващи в момента Международната космическа станция.

Габриела попита астронавтите по какъв начин се прогнозират и изчисляват евентуални бъдещи случаи на опасност за нашата планета.

Въпросът на Деница бе свързан с  изучаване на  повърхността на Луната и може ли това да ни даде повече информация за живота на Земята преди 4,6 милиарда години.

Ученичките от Езиковата гимназия в областния град бяха удостоени със сертификати и медали лично от посланика на САЩ – Херо Мустафа.

Телемостът с Международната космическа станция започна в 18.00 ч българско време. Преди това Херо Мустафа, Соломон Паси и министърът на образованието проф. Николай Денков откриха официалната част на церемонията. Първият български космонавт Георги Иванов приветства събралите се чрез видеопослание. Такова е записал и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Вижте повече във видеата.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com