Ако полицията ни бие, то тогава кой ни пази? Разказът за побоя вчера

Дни след скандалното видео, в което полицаи упражняват насилие върху гражданин, с цел задържане заради неизпълнение на заповед, цивилен полицай преби 18 – годишно момче в благоевградския квартал „Запад“.

Като причина за инцидента се сочи изхвърлен от ученика фас от цигара върху улицата. Полицаят твърди, че направил забележка на младежа, от която последвали словесни атаки и обиди.

Офицер Борис Шопов избухва и започва да нанася удари на момчето, при което то пада на земята и удря главата си.

На мястото на инцидента присъствал и сина на кмета на Благоевград Илко Стоянов. Подаден е сигнал към 112, момчето е прегледано в ПУЛС и освободено за домашно лечение, а полицаят е отведен в 1 РУ Благоевград.

„Обадиха се, че детето ни е пребито и веднага тръгнахме към Благоевград“, казва бащата на пострадалия, който живее със семейството си в Дупница. „Там разбрахме, че действащ полицай е нанесъл побоя. Синът ми учи в Езиковата гимназия, добро момче е, ако е хвърлил фас – да, но са пълни глупости, че бил нагрубявал, обиждал. Удрян е по главата, в синини е, това е жестокост!“, заявява бащата пред медиите.

В интернет излезе и клип, заснел побоя и опита на втория младеж да озапти полицая.

Директорът на ОДМВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, заяви: „Настава инцидент между двама 18- годишни младежи и наш служител, който не е бил на работа в този момент. Един от младежите си изхвърля фаса на улицата, служителят му прави забележка, а младежът започва да отвръща с реплики. Настава спречкване и служителят извършва физически въздействия върху младежа. С мое разпореждане е започната незабавна проверка по случая“, коментира Кандев и допълни: „Директорът на ОДМВР – Благоевград няма да търпи подобно поведение от нито един служител“.

Полицаят Шопов не за първи път попада в криминалните хроники. Преди време Struma. com писа по разказ на фолкпевеца Стоян Джельов, че някой трови кучетата в квартал „Запад “ и обвини Борис Шопов, за когото му разказали съседите му. Масов мор бе на домашни любимци и бездомни кучата в квартала тогава.

След разказа на Джельов, Шопов веднага заведе дело за клевета срещу певеца ,намирайки свидетели, че когато бяха намерени отровени 10 кучета, Шопов имал желязно алиби. Съдът осъди Джельов. Полицаят Шопов заведе дело и срещу благоевградската прокуратура, която го разследваше за отровителство на кучета. Държавното обвинение обаче прекрати наказателното дело и полицаят предяви иск в размер на 17 000 лева.

След изложеното, възниква въпросът през какъв подбор преминават полицейските служители? Защо се допуска хора, които не могат да контролират гнева си, да носят униформа и да бъдат „пазители“ на обществения ред? Кой прави психологическата преценка, че даден служител е в състояние да изпълнява служебния си дълг и да реагира адекватно във възникнали ситуации? Има ли едно чувство на величие, безнаказаност и неуязвимост в благоевградските полицаи и не е ли именно то причината МВР да не бъде уважавана от гражданите институция?

 

Прочетете и

Ивет Горанова със сребро от Балканиадата!

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *