Горещи новини

Президентът Румен Радев възложи на парламентарната група на „БСП за България“ да излъчи кандидат за министър-председател

Президентът Румен Радев, съгласно конституционната процедура, днес възложи на парламентарната група на „БСП за България“ да излъчи кандидат за министър-председател, на когото да бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова подчерта, че в настоящата ситуация липсва обективна възможност за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.

„Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса, стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещите години за България и да започне истинска ревизия за разграждане на „модела Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, уви тази ръка не беше поета“, заяви Корнелия Нинови и добави, че новите политически субекти в парламента са декларирали, че не биха подкрепили правителство на левицата.

„В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори“, посочи държавният глава. Румен Радев заяви също така, че ако и след предстоящите парламентарни избори се стигне до същата ситуация парламентът да не може да състави правителство, има риск България да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

Политическите партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да търсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността, призова още президентът. „Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори“, заяви държавният глава.

Румен Радев обяви решението си новосформираната Централна избирателна комисия да встъпи в правомощията си едновременно с разпускането на 45-ото Народно събрание и с издаването на указ за насрочване на предсрочни парламентарни избори. По думите на президента, най-вероятната дата за обнародване на указа е 11-и май, като в този случай парламентарните избори ще се проведат на 11-и юли.

Държавният глава обяви също така, че в рамките на днешния ден ще бъдат проведени консултации с парламентарно представените партии и коалиции, на които да бъдат представени техните предложения за членове на Централна избирателна комисия. Комисия в президентската институция ще провери съответствието на кандидатурите с предварително обявените критерии на 6 май, а на 7-и май ще се състои и публичното изслушване на номинираните кандидати.

По думите на държавния глава бъдещия служебният кабинет трябва да се състои от уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия, да бъдат обединени от целта за провеждане на честни избори и справяне с последствията от здравната и политическата криза в страната.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com