Горещи новини

Откриха нов арест в Петрич

Министърът на правосъдието Мария Павлова официално откри новия арест в Петрич. Той се помещава в обновената сграда на бившата казарма. Там се намира и пробационната служба. Арестът бе изграден за близо година с норвежки средства, каза министър Павлова.

Капацитетът на ареста е за 30 задържани лица. Средствата в размер на над един милион лева са осигурени по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Правосъдният министър съобщи и добрата новина от Европа: На последното си заседание, проведено само пред дни, Комитетът на министрите на Съвета на Европа е приел финална резолюция за приключване на наблюдението на изпълнението на пилотното решение „Нешков и други срещу България“.

България беше под засилен мониторинг от 2015 г., когато Европейският съд по правата на човека приложи процедурата за приемане на пилотно решение на фона на повече от 20 предишни осъдителни решения, първото от които от 2004 г., както и около 40 висящи жалби, касаещи лошите условия на задържане по смисъла на член 3 от Конвенцията в българските пенитенциарни заведения и липсата на вътрешноправни средства за защита в това отношение. Сега Комитетът на министрите отбелязва, че с предприетите от България мерки проблемът с пренаселеността е почти изцяло преодолян, материалните условия са значително подобрени, увеличен е размерът на присъжданите от националните съдилища обезщетения в рамките на компенсаторното средство за защита.

На официалното откриване на ареста в Петрич присъства и директорът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, главен комисар Ивайло Йорданов. Той даде висока оценка на свършеното от специалистите и се похвали, че повечето от местата за задържане и лишаване от свобода в България вече отговарят на всички европейски изисквания. С норвежки средства у нас са обновени четири места за лишаване от свобода, посочи Йорданов.

Снимка: Радио Благоевград

Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от Неврокопският  митрополит Серафим. Присъстваха областният управител на Благоевград, Георги Динев, кметът на община Петрич, Димитър Бръчков, представители на местната власт и на съдебната система.

 

Източник: Радио Благоевград 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com