Горещи новини
Meteor shower in night sky illustration

Утре ни очаква дъжд от звезди

Най-близкото и най-ефектно звездно явление, което ни очаква е метеорният поток Персеиди. Те се очакват между 9 – 14 август, а пикът е точно на 12 август. Това е явление, при което множество метеорити – до 100 на час падат в нашата атмосфера и красиво изгарят. Това заяви пред БГНЕС създателят на Софийския планетариум д-р инж. Недислав Веселинов.

„Съветвам всички между 9-14 август, но най-добре на 12 август, когато ще е пикът, да вземат по едно одеяло, да излязат в някоя точка в града, в който живеят, където е тъмно и да се порадват на падащите звезди, защото те ще са много“, каза д-р Веселинов.

Той отбеляза, че освен падащите звезди в момента можем да наблюдаваме и планетите Юпитер и Сатурн. „Сатурн изгрява около 23:00 часа, а Юпитер изгрява малко по-късно – 2:00 часа“, заяви ученият и добави, че към края на месеца те ще започнат да изгряват по-рано. „Виждаме планетите в нашата собствена Слънчева система“, посочи д-р Веселинов. Той уточни, че метеоритният дъжд Персеиди можем да наблюдаваме с просто око, но за наблюдение на планетите ще ни е нужен телескоп.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com