Тази нощ – красив звездопад с около 120 метеора в час!

Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика на метеорния поток Квадрантиди. Събитието е едно от най-кратките, но същевременно е изключително впечатляващо. За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

Квадрантидите са известни с ярките си „огнени кълба“, а тяхната активност е от 28 декември до 12 януари. Максимумът им обикновено е около 3- или 4-и януари.

Тази година, ако метеорологичните условя за благоприятни, могат да бъдат наблюдавани по около една-две падащи звезди на минута. Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа.

Според прогнозите на астрономите, в нощта срещу вторник се очакват около 120 метеора на час.

Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1. Това прави звездопадът необичаен, тъй като повечето метеорни потоци произхождат от комети.

Очакваме следващия вторник Земята да премине през своя Перихелий – точката на орбитата й, която е най-близко до Слънцето, поради което видимият му диаметър ще е най-големият за тази година.

 

Източник: meteobalkans. com

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Кметът Илко Стоянов с позиция относно сградите в парк “Македония”

Уважаеми съграждани, Относно разпространено прессъобщение от областния управител за сградите в парк „Македония“, в което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com