Православната църква почита паметта на Св. Нина-просветителката на Грузия

Днес, 14 януари, православната църква почита паметта на Св. Нина. Имен ден честват тези, които носят имената Нина, Нино, Калчо, Адам.

Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.

Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.

Нина е известна в историята като просветителка на Грузия. Тя произлиза от доста състоятелен християнски жанр. Когато схваща за езичеството в Иверия (дн. Грузия), тя незабавно потегля за там и стартира да популяризира вярата в Господ Иисус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо угощение. Изведнъж тогава се случва знамение. Езическият кумир, който е обект на молебствия от страна на локалните поданици, бива изумен от гръмотевица и всички изпадат в суматоха. Легендата гласи, че точно Нина е провокирала това, защото се помолила на Бог да спре езическите действия на тези грешници. Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там. Основната й активност е обвързвана с християнски проповеди и национална медицина. Смята се, че Света Богородица е подтикнала Нина да отиде в Грузия и да просвети популацията там. След гибелта й, православието стартира да я уважава като светица и точно по тази причина през днешния ден – 14 януари, означаваме популярен християнски ден, когато Света Нина се връща при Господ.

Прочетете и

Община Петрич предлага в онлайн обучение за седмица да преминат учениците от 5 до 12 клас. 25% от учениците отсъстват от училище.

Тревожна е получената и обобщена информация от училищата и детските градини на територията на община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *