Нощта срещу Богоявление сбъдва мечтите

От днес – 5 януари, започват трите най-магични дни в година, известни като Водици. Празникът е с бълграски корени и води началото си от най-древни езически времена. В миналото с тези дни се е изпращала старата година и се е посрещала новата. До ден днешен старите хора се отнасят с изключително преклонение към този празник, приемайки го като символ на Живота и Съзиданието. С него се отдава почит към животворящата сила на Водата и нейната магическа способност да сбъдва желания.  Старите българи са вярвали, че Водата пречиства, лекува и помни. Ето защо повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода. Според поверието трите дни от Водици са най-магичните и могъщи дни, пречистващи ни от изминали негативни чувства и преживявания. Затова са известни още и като дни на магия – време, в което всеки един от нас получава магически способности да сбъдне своите най-съкровени мечти и желания. Ето ритуалите, с които е свързан всеки един ден от Водици: На първия ден от Водици – 5 януари, прадедите ни са правили мълчана и наричана вода. Вярва се, че в полунощ срещу втория ден на Водици, водата започва да „чува“ и да сбъдва желания. Вторият ден от Водици – 6 януари, е денят на мъжката енергия. На този ден момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила. Денят неслучайно се слива с християнския празник Богоявление, на който се хвърля кръст в реката. Третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия. Тогава пък за здраве и плодородие в студената вода се къпят момите и жените. И така, ако искате най-съкровеното ви желание да се сбъдне наистина, отправите го тази нощ. За да стане това, трябва да изпълните следния ритуал:

Когато се здрачи на 5 януари вечерта, налейте вода в котле, малка тенджерка или чаша. Изнесете водата навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хванете съда с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. След това се приберете и оставете водата под небето – да си “помълчи” и пречисти. Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Споделете й на глас желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте глътка.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Какво ще донесе новата седмица на различните зодии?

Oвeн – Taзи ceдмицa щe бъдe бeлязaнa oт иcтинcĸи пoдeм в пpoфecиoнaлнaтa cфepa, ĸoйтo e …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com