Margaretha Geertruida Zelle dite Mata Hari (1876-1917) danseuse hollandaise et espionne pour l'Allemagne, posant pour une publicite vers 1900. Elle porte des sous vetements fournis par Cadolle (rue Cambon a Paris) --- Margaretha Geertruida Zelle called Mata Hari (1876-1917) dutch dancer and spy for the Germany, posing for an advert c.1900, she's wearing underwear by Cadolle

Мата Хари – подлудяваща жена и изкусен шпионин

Мата Хари е сценичното име на Маргарета Гертруда Зеле – нидерландска стриптизьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война.

Известна с изключителната си енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и трагична гибел, Мата Хари се превръща в легенда със световна известност и името ѝ става символ на интриги, чувственост и шпионаж.

Още от ранно детство Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант. Несполуките на семейството започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета Гертруда Зеле е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее с дядо си.

 

На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод. Имат 2 деца – момче и момиче. Момчето, Норман Джон, родено на 30 януари 1897 г., умира на 27 юни 1899 г. вследствие от отравяне. И 2-те деца са натровени (остава неясно от кого, има съмнение за гувернантка), но момичето оживява и успява да се възстанови. Маргарета Зеле за дълго изпада в тъга и депресия. След развода с Рудолф през 1903 г. дъщеря ѝ Жан Луиз, родена на 2 май 1898 г., остава да живее с баща си.

 

Маргарета се омъжва повторно за Теодор Уотсън  и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И вторият брак завършва с развод.

През 1905 година Маргарет дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава „слънце“ (буквално „Окото на деня“). Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност.

По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 г.

Начинът на вербуването на Мата Хари остава загадка. Някои историци, в това число Ерика Островски, считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Белгия,  но няма исторически документи, които да го потвърдят. Други историци считат, че вината на Мата Хари е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.

Тъй като Нидерландия остава неутрална по време на войната, Мата Хари като нидерландка може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия и пътят ѝ минава през Испания и Великобритания.  Вероятно Мата Хари се е занимавала с шпионска дейност много преди войната. Следят я известно време и, за да потвърдят опасенията си, французите я изпращат на мисия в Мадрид,  като по време на престоя ѝ прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21.

На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и, макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.

Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври  1917 година.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com