Горещи новини

11 авангардни творци, сред тях двама от Благоевград, участват в Симпозиум по живопис 2023 в кв. „Вароша“

Започна IX издание на пленера „Живописната техника в съвременното изкуство“, който за поредна година събира в кв. „Вароша“ в Благоевград майстори на четката от различни поколения от цялата страна.

„Идеята на Симпозиума по живопис е да се отдаде внимание на съвременното изкуство в България, защото тези автори бяха изолирани във времето. В пленера този година участват много интересни имена, като част от художниците се завръщат от чужбина, за да се включат в проекта. Те ще работят предимно върху платно с различни съвременни техники, като основната цел е създаването на голяма колекция, която да бъде изложена в музей“, каза Иван Милушев, директор на Градската художествена галерия.
Авторите, които в рамките на пленера ще развият своите модернистични идеи, бяха представени от куратора Сашо Стоицов, който за пореден път събира в общ проект едни от най-добрите авангардни творци.
В Симпозиума по живопис 2023 участват художниците Ясен Янев, Боряна Росса, Димитър Трайчев, Добромир Иван, Женя Калева, Калина Димитрова, Косьо Минчев, Красимир Терзиев, Красимир Якимов, Никола Цветанов и Явор Ичков.
На събитието присъстваха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и Богдана Костадинова, директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Откриването на изложбата с творби от Симпозиума ще се състои на 10 юли от 18.00 часа в Градската художествена галерия в Благоевград.
Пленерът се организира от ГХГ със съдействието на Община Благоевград.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Три велики тенора на сцената в Благоевград.. и още нещо

Камерна Опера Благоевград кани всички жители и гости на града на дългоочакван и вълнуващ концерт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com