Горещи новини

Фолклористът Костадин Динчев стана на 3 по 30 с обичта и признанието на десетки роднини и близки

Професор д-р Костадин Динчев чества вчера, 20 юни, своя 90-ти рожден ден в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.

„Ставам не на 90 години, а на 3 по 30 години. Духът ми е в творческа младост. Благодаря на всички, които ме уважихте. Виждам моите най-близки хора от семейството ми, роднини, приятели, колеги, ученици, съграждани. Всички вие сте моето вдъхновение, за да не спирам да работя“, сподели развълнуваният творец и рожденик.

Елза Кресничка от отдел „Краезнание“, която бе водеща на събитието, припомни колко много време, енергия и знания е дал Костадин Динчев на академичния свят. Ученият над 30 години е преподавал в Югозападния университет, работил е 8 години в благоевградския музей, има стотици трудове и монографии.

След това дойде ред и за признанието към делото и творчеството му. Областният управител Георги Динев му връчи почетен плакет, от семейството си рожденикът получи шампионска купа, картина с неговия лик, нарисувана по снимка от представянето на биобиблиографията на Динчев в РБ „Димитър Талев“, както и торта. Неговите колеги от Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ го изненадаха с поздравителен адрес и подаръци, а зам.-ректорът Илия Недин връчи на именития фолклорист поздравителен адрес от името на ректора проф. д-р Николай Марин. В.и.д. директор на библиотеката – Емилия Малешевска, му подари картина на любимия му Мелник, където е бил кмет. Тя му връчи и благодарствено писмо с пожеланието още дълги години да върви уверено по необятния път на науката.

Всички присъстващи в зала „Изкуство“ изгледаха филма „Водици“ на БНТ-Благоевград, който представя уникален народен обичай. Той е открит и изследван от професор Динчев – всепризнат възродител на традиции и народни обичаи в Пиринския край.

„Обичаят „Водици“ представлява женска инициация, която наподобява лазаруването. На Йордановден жените се събират в дома на една от по-възрастните, която припомня на останалите какви песни трябва да пеят, когато влезнат в къщите, за да поздравяват стопаните на Ивановден. На следващия ден рано сутринта започва ѝ обикалянето на цялото село“, разказа професор Динчев, който е Почетен гражданин на Благоевград и носител на орден „Стара планина” – втора степен, за заслуги в областта на културата.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Три велики тенора на сцената в Благоевград.. и още нещо

Камерна Опера Благоевград кани всички жители и гости на града на дългоочакван и вълнуващ концерт …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com