С юбилейна изложба бяха отбелязани 70 години от основаването на РИМ – Благоевград

С юбилейна изложба „Късчета памет“ тържествено бяха отбелязани 70 годни от създаването на Регионален исторически музей – Благоевград. Експозицията, която е разделена на две части, съдържа предмети, документи, фотографии и художествени произведения, колекционирани от основаването на институцията до наши дни.

Празникът бе уважен от десетки жители и гости на града.
На честването присъстваха и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, и Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, които поздравиха музейните деятели и подчертаха важната роля на институцията за съхраняване на родовата памет.
Гостите бяха приветствани от директора на РИМ Кирил Алексиев, който непосредствено след това връчи плакет и грамота за сътрудничество и подкрепа на Община Благоевград.
Признание получиха още Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Биг бенд – Благоевград, Общинския куклен театър, Народно читалище “Никола Вапцаров-1866”, които с участия на своите състави подпомагат мероприятията, организирани от музея. За дългогодишно партньорство награди получиха още институции, хора, доброволци, ангажирани със защита на природата и др.
За празничното настроение в юбилейното тържество допринесоха Цигулков ансамбъл “Прима виолина”, с ръководител Гергана Стоянова и Вокален ансамбъл “Езерец”, с диригент Илиян Юручки. Формациите са към НЧ “Никола Вапцаров – 1866” – Благоевград.
Само преди дни, в Деня на народните будители, РИМ – Благоевград бе отличен с първо място в категорията “Културен институт – регионален музей” на Националната награда “Музейна образователна дейност”- 2022 г. на Министерство на културата, учредена през 2018 г.

 

 

 

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

South West Festival превърна Благоевград в столица на балканската музика

Благоевград се превърна в столица на балканската музика по време на тазгодишното издание на South …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com